دستان نجات بخش قدرت (نقد امیر جلالی بر فیلم مه ساخته فرانک دارابونت) :: پايگاه خبری - تحليلی سينمای ما :: سينمای جهان
     صفحه‌اول     گزارش     گالري‌عكس     تبليغات     درباره‌ما     ارتباط‌ با ما     سينماي ما     
 
   
       جمعه 12 آبان 1391 - 4:1         

                       



دستان نجات بخش قدرت (نقد امیر جلالی بر فیلم مه ساخته فرانک دارابونت)

سینمای ما - برای فهمیدن فیلم «مه» حتما باید با دارابونت آشنا بود، باید «رهایی از شاوشنگ»، «مسیر سبز» و «مجستیک» را دیده باشی، از آن‌ها خوشت آمده باشد یا بی‌ارزش خطاب‌شان کرده باشی و موضعت را با کارگردان کلیشه‌گرایی چون فرانک دارابونت مشخص کرده باشی.
نسل نوی منتقدان و علاقمندان سینما از هرچه تاکید و اغراق و کلیشه‌گرایی است بیزارند و آن را بر نمی‌تابند ولی واقعا فیلم‌سازی چون دارابونت را چگونه می‌شود نادیده گرفت؟
«مه» نیز همچون دو فیلم اول دارابونت براساس داستانی از استیفن کینگ ساخته شده است، نویسنده‌ای که کالت‌هایی چون «درخشش» (استنلی کوبریک) و «میزری» (راب راینر) بر اساس داستان‌های او ساخته شده‌اند. حادثه‌ای به ظاهر طبیعی دیوید (توماس جین) و پسر کوچکش را به سوپرمارکت شهر می‌کشاند. آن‌جاست که معلوم می‌شود شهر در تسخیر موجودات ناشناخته خطرناکی قرار گرفته است. فیلم ماجرای مبارزه حبس‌شدگان در فروشگاه برای زنده ماندن و رهایی از شر این موجودات عجیب و غریب است.

کلیشه‌ها و تفاوت‌ها
نمی‌شود فیلم یا هر اثر هنری دیگری را به صرف کلیشه‌ای بودن طرد کرد، اصلا اگر قرار به چنین کاری باشد دیگر چیزی برای‌مان باقی نمی‌ماند. نهایتش آن است که باید دید فیلمساز چگونه موضوع حتی کلیشه‌ای فیلمش را اجرا کرده است. «مه» پر از کلیشه است: از حمله موجودات فرازمینی به انسان‌ها گرفته تا زنده ماندن قهرمان شکست‌ناپذیر داستان و از مذمت مذهب و سیاست و نظامی‌گری گرفته تا اغراق در پلیدی و خون‌خواری غیرزمینی‌ها. تم اصلی داستان تقسیم‌بندی انسان‌ها به دو گروه نجات‌یافتگان و فناشدگان است، چنان‌که خانم کارمودی (مارسیا گی هاردن) در جایی از فیلم بدان تصریح می‌کند.

قبول واقعیت‌های تلخ
زنی به ظاهر روان‌پریش در فروشگاه هست که یک یهودی دوآتشه و متعصب است، مومنی که مردم شهر دیوانه‌اش می‌پندارند و او سخت بر مرام خویش معتقد و مصر است. خدایی که مادر کارمودی می‌پرستد خدای سخت‌گیر و انتقام‌جوی یهودیان است، خدایی که در طول تاریخ همواره عصبانی بوده و با دیدن شادی و رفاه بندگانش از آنها طلب قربانی می‌کند. موضع فیلمساز نسبت به کارمودی و خدایی که او می‌پرستد و تبلیغ می‌کند کاملا مشخص است. برطبق اصول کلاسیک فیلمنامه‌نویسی شخصیت‌هایی که با قهرمان خیر داستان دشمن هستند از نظر نویسنده شخصیت شر محسوب می‌شوند ولی وقتی الی کوتاه قد و دوست داشتنی به ناچار خانم کارمودی را می‌کشد بلافاصله توسط هیالو به طرز دلخراشی از بین می‌رود (توهمی از نزول عذاب بر قاتل یک شخصیت الهی)، یک کلیشه‌شکنی آشکار توسط فیلمساز کلیشه‌گرای ما.
فیلم‌های زیادی تا به حال از نقش نظامیان و دانشمندان (با شاخص‌هایی چون پنتاگون و ناسا) در گسترش امراض ناشناخته و قتل عام مردم بی‌گناه به دلیل انجام آزمایشات علمی سخن گفته‌اند که احتیاجی به نام بردن از آن‌ها نیست. حتی در ادبیات داستانی و بخصوص ژانر علمی تخیلی هم این قضیه به وفور مورد توجه بوده است. نکته مشترک تمام این آثار نقد تمدن بشری و دستاوردهای آن است، این‌که انسان با فراخ کردن دایره صنعت و تکنولوژی خطری بالقوه را برای خودش تدارک دیده که هر لحظه ممکن است به جانش بیفتد. این مولفه در «مه» هم هست، این‌جا هم گروهی از دانشمندان و نظامیان تصمیم گرفته‌اند برای آشنایی بیشتر با دنیاهای دیگر نقبی به آن‌ها بزنند و پنجره‌ای رو به آن‌ها باز کنند که به قول خانم کارمودی آن پنجره تبدیل به دری شده که موجودات خطرناک فرازمینی از طریق آن به انسان‌ها هجوم آورده‌اند. تا این‌جای کار تکراری است ولی پایان شگفت‌انگیز و تکان‌دهنده فیلم نشان‌مان می‌دهد که اگر قرار باشد کسی بشر را از خطرات و تهدیدات دشمنانش نجات دهد همین صنعت و تکنولوژی و ارتش‌ها هستند و اتفاقا تمام تلخی فیلم دارابونت نیز دراین نکته نهفته است.
کارگردانی که در آثار قبلیش از هیچ تمهیدی برای هجو و طعن و لعن مظاهر تمدن بشری همچون سیستم قضایی، نظام مذهب و کلیسا و حتی دنیای صنعت سینما فروگذار نکرده بود حالا به این نتیجه رسیده که اگر هم راه نجاتی هست در دستان همین مظاهر تمدن جدید است. باید این واقعیت تلخ را پذیرفت که قدرت هرچقدر هم که پلید و ویرانگر باشد در دنیای امروز تنها پناهگاه آدمی است و با تمام نفرتی که می‌شود از نابودی انسانیت توسط تکنولوژی و میلیتاریسم داشت باید قبول کرد که بدون آن‌ها بشر کاملا عریان و بی‌پناه است. موسیقی تیتراژ پایانی فیلم پس از دقایقی قطع می‌شود و ما بقیه عنوان‌بندی را با صدای تانک‌ها، ماشین‌های نظامی و هلکوپترهای ارتشی می‌بینیم و این یعنی تاکید فیلم‌ساز بر نجات‌بخش بودن تکنولوژی. یادمان نرفته که دقایقی پیش تمام کسانی که تحت تاثیر خانم کارمودی در فروشگاه مانده بودند و از همه مهم‌تر آن زنی که در ابتدای فیلم برای کمک به کودکانش بی‌هراس از خطر بزرگ پیش رو به سمت خانه‌اش رفته بود توسط کامیون‌های ارتش نجات پیدا کرده بودند. «مه» داستان نجات‌یافتگان و فناشدگان است و می‌بینید که مرز بین این دو گروه در زمانه ما چقدر «مه» آلود و مبهم است. این هم دومین ضد کلیشه فیلم به ظاهر کلیشه‌ای «مه».

راه‌های نرفته
توضیح : اگر فیلم را ندیده‌اید قسمت‌هایی که داخل ××× قرار گرفته اند را نخوانید.
××× پایان «مه» را اصلا نه می‌توان پیش‌بینی کرد و نه حتی پس از گذشت چند دقیقه می‌توان هضم کرد. تا لحظه آخر همه چیز مطابق کلیشه‌های رایج پیش رفته است. آدم‌های امیدوارتر و قوی‌تر خودشان را از میان آدم‌های معمولی و منفعل بالا کشیده‌اند و راه فرار را یافته‌اند. با وجود همه تلفات پنج نفر از هشت نفری که به قصد فرار از سوپرمارکت بیرون زدند سالمند و با ماشین دیوید به سمت رهایی حرکت می‌کنند و تا جایی‌که ماشین بنزین دارد می‌رانند. حالا دیگر به یک ثبات نسبی دست یافته‌اند و تمام شدن بنزین ماشین هم یک اتفاق ناگهانی نبوده است که باعث وحشت و ناامیدی اعضای گروه شود. حتی صدای موجودات وحشتناک هم دیگر به گوش نمی‌رسد. اما ناگهان و در یک لحظه باورنکردنی دیوید و همراهانش تصمیم می‌گیرند همدیگر را بکشند تا به دست جانوران درنده زجرکش نشوند و چون اسلحه دیوید فقط چهار گلوله دارد خودش زنده می‌ماند و وقتی برای کشته شدن به دست غیرزمینی‌ها از ماشین پیاده می‌شود می‌بیند که نیروهای نظامی همه را نجات داده‌اند و دیگر هیچ خطری در کار نیست. سکانس پایانی فیلم فریاد دلخراش دیوید است که درمیان موسیقی بی نظیر مارک ایشام می پرسد (معلوم نیست از کی؟!): «پس این‌ها چرا مردند؟»
جایی در فیلم دیوید می‌گوید که اگر مردم را به شدت بترسانی هرکاری ممکن است بکنند و لابد در آن لحظه عجیب پایانی پنج قهرمان ما آنقدر ترسیده‌اند که به آن راحتی به مرگی خفت‌بار راضی می‌شوند ولی مگر تا پیش از آن زمان خطری که تهدیدشان می‌کرد کمتر بود؟ پیرزنی که آن‌قدر مسلط است که با قوطی کنسرو زن یهودی دیوانه را سنگسار می‌کند و آنقدر شجاع است که وقتی در داروخانه با یکی از آن عنکبوت‌های آتشین روبه رو می‌شود بدون این‌که دست و پایش را گم کند به آتشش می‌کشد چطور به ناگهان چنان تصمیم نومیدانه‌ای می‌گیرد؟ و یا خود دیوید با آن همه خودداری و صبری که در مواجهه با جسد همسر نازنینش به خرج می‌دهد چگونه قادر می‌شود با دست خودش پسرش را بکشد؟ ×××
شاید جواب این سوال در حد درسی باشد که اگر هریک از ما بفهمیمش زندگی‌مان را متحول کند. خیلی بعید است که تا آخر عمرمان برای هیچیک از ما اتفاقی مشابه آن‌چه در «مه» می افتد رخ دهد ولی این‌که بدانیم آن طرف تمام ناکامی‌های‌مان صدها راه حل بوده است و ما نادیده گرفتیم‌شان خیلی در ادامه زندگی کمک‌مان می‌کند، این‌که درست در لحظه‌ای که امیدوارترین آدم‌ها به ناامیدی کامل می‌رسند اگر کمی دوروبرشان را بهتر نگاه کنند کلی راه گریز و نجات پیدا می‌کنند و این‌که هر چقدر هم از زندگی‌مان احساس نارضایتی و ملال می‌کنیم باید مطمئن باشیم که ممکن است پس از مرگ شرایطی برای‌مان پیش بیاید که حسرت همان زندگی زجرآور را بخوریم.
یادم هست که پس از دیدن دو فیلم اول دارابونت بی‌نهایت ذوق‌زده شده بودم و این کارگردان را صادق‌ترین کارگردان دنیا می‌دانستم. ولی وقتی نقدهای منتقدان ایرانی را بر «رهایی از شاوشنگ» و «مسیر سبز» خواندم و دیدم که آن‌ها دارابونت را یک فیلم‌ساز کلیشه زده و اغراق کار می‌دانند کمی در دیدگاهم مردد شدم. حالا و پس از تماشای «مه» دیگر حتی اگر همه دنیا نیز از دارابونت بد بگویند عین خیالم نیست. آن ایده افکت صدای ماشین‌آلات نظامی روی تیتراژ پایانی واقعا محشر است، کارگردان صادق ما وقتی قبول می‌کند که قدرت درعین آن‌که ماهیتی ضدانسانی دارد، تنها راه نجات انسان از دست دشمنانش است دیگر قبول کرده است، پس آن‌قدر این حقیقت تلخ را بلند فریاد می‌زند که همه بشنوند.




به روز شده در : پنجشنبه 26 ارديبهشت 1387 - 0:28

_pgprintthis |_pgsendthis |

نظرات

مهشاد
پنجشنبه 26 ارديبهشت 1387 - 17:9
1
موافقم مخالفم
 

عالی و تاثیرگذار. حال کردم.

Red Ribbon
جمعه 27 ارديبهشت 1387 - 21:51
-3
موافقم مخالفم
 

فیلمی بسیار عالی و متفکرانه بود. از الان منتظر فیلم بعدی دارابونت هستم.

روزبه
شنبه 4 خرداد 1387 - 17:17
1
موافقم مخالفم
 

مه توی کارهای دارابونت کار متوسطیه.

سهیل
يکشنبه 5 خرداد 1387 - 17:16
-9
موافقم مخالفم
 

"مسیت" رو 3 بار دیدم (چون ارزش بیشتر دیدن رو داره) و هر دفعه به کارگردان لعنت (!) فرستادم که چرا برای رسیدن به اون " پایان" تکان دهنده و تاثیر گذار، اینقدر سریع و شتاب زده تصمیم گرفته. پایان "مه" یک غافلگیر ی محضه. یک شوک بزرگ، سریع اما ماندگار. به کلام ساده تر: یک حالگیری تمام و کمال! بعد از اون همه دلهره و اضطراب ( که لحظه به لحظه اش رو با دیوید، پسرش و دیگر دوستان با معرفت محبوس در سوپر مارکت پشت سر گذاشتی) وقتی موفق به فرار میشن، برای یک لحظه تصور میکنی که بالاخره می تونی یه نفس به راحتی بکشی، اما تموم شدن بنزین و نعره نفرت انگیز حشرات غول پیکر بار دیگر نفس رو توی سینه ات حبس میکنه. از خودت میپرسی: حالا چه کار میکنن؟ ... و فکر همه چیز رو میکنی الا اینکه تصمیم به از بین بردن خودشون بگیرن. اونم با چه سرعتی! قبول دارم که خلاص شدن با یک گلوله صد ها هزار برابر بهتر از جویده شدن توسط جانوران غیر زمینه، ولی فکر میکنم که "دارابونت" با افزودن اندکی زمان بیشتر، میتونست کمک کنه تا برای تماشاگر دلیل اتخاذ چنین تصمیم مشکل و رنج آوری، ملموس تر و موجه تر جلوه کنه. من اعتراضی به "چگونگی" پایان قصه ندارم، که در نوع خودش کم نظیر بود، مشکل من با "فرایند" رسیدن به این فرجام، یا بهتر بگم "بی فرجامیه".

برای "خودکشتن" خیلی زود بود. خیلی.

محمد حسن
دوشنبه 13 خرداد 1387 - 16:42
-4
موافقم مخالفم
 

به نظر من ، کارگردان ابتدا تکلیفش را با آن وکیل (که آن سوی شیشه را انکار می کرد) و آن زن روان پریش(که آن سوی شیشه را نفهمیده بود) روشن کرد. اتفاقا نقطه انحراف فیلم همین است که راه نجات انسان را از خطرات دنیوی و اخروی یک سری ماشین وسلاح معرفی می کند. البته ما آیه « و اعدو لهم ماستعطم من قوه» را را داریم ولی از نظر ما اعتقاد به اینکه این ابزارآلات ما را نجات می دهند شرک است. این را شهید صیاد شیرازی هم در خاطراتش در مورد دفاع مقدس می گوید(ناگفته های جنگ/ااحمد دهقان)

اما این پایان فیلم که یک تکان بود برای مخاطب تا نا امید نشوند. نا امیدی از چه؟ از نظریاتی که دارد در عمل در زندگی غربیها به بنبست می رسد. این «در عمل به بن بست رسیدن» خیلی آنها را می ترساند. در نظر که در مقابل ایدئولوژی اسلام شکست خورده اند(یا دارند می خورند) بسیار می ترسند از اینکه باطل بودن دیدگاهشان در عمل بر مردمشان ثابت شود. برای این هم پایان فیلم هشدار دهنده و تلخ است. بر خلاف معمول فیلم های امریکایی. والسلام

کاوه گرگین فرد
پنجشنبه 16 خرداد 1387 - 15:23
4
موافقم مخالفم
 

مه مثل بقیه کارهای دارابونت خیلی جذاب و خوش ساخته. اما در مقام مقایسه از دالان سبز و شاوشنگ ضعیف تره.

نانا
دوشنبه 20 خرداد 1387 - 14:56
1
موافقم مخالفم
 

تماشای مه واقعا لذت بخش بود.

امیر جهانگیری
جمعه 31 خرداد 1387 - 0:50
7
موافقم مخالفم
 

مه خیلی پایانه تاثیر گذاری داشت ، درسته برای خودکشی زود بود ولی دیگر این ناول استیفن کینگ هست و اتفاقی هست که افتاده

فیلمه خیلی خوبیه

مهران
دوشنبه 3 تير 1387 - 1:4
2
موافقم مخالفم
 

خیلی دنبال فیلم مه گشتم از آن اول می دانستم که فیلم دارابونت را باید دید و از آن لذت برد. واقعا این کارگردان محشره. من که تا فردای تماشای فیلم هنوز درگیرش بودم. حیف که ای کارگردان دیر به دیر فیلم می سازه. ولی عوضش یک فیلم محشر و قابل تقدیر می سازد. حالا دیگه می دانیم هر فیلمی از دارابونت بیرون بیاد ارزش دیدن و فکر کردن را دارد، چون اون اعتمادتماشاگران را جلب کرده است.

MEHRAN.HMD@GMAIL.COM
دوشنبه 3 تير 1387 - 1:17
-2
موافقم مخالفم
 

نکته قابل توجه فیلم این است که نیازی برای به موزیک برای ترساندن ندارد و تا سکانس های اخری فیلم موزیک ندارد و نکته دیگر فیلم این که فیلم ساز می خواهد به ما بگوید که تا آخرین لحظه امید خود را از دست ندهید.

سهیل
سه‌شنبه 4 تير 1387 - 9:21
2
موافقم مخالفم
 

دوست عزیز امیر جهانگیری، در نقدی بر "میست" خواندم که پایان فیلم در رمان کینگ شکل دیگری داشته که دارابونت آن را عوض کرده و جالب اینکه کینگ نیز این تغییر را کاملا پسندیده و از آن حمایت کرده است...

بهرحال به عنوان یک تماشاگر عادی از گفتگو بیشتر درباره این فیلم با شما و دیگر دوستان استقبال میکنم.

تا بعد.

مجتبی
يکشنبه 6 مرداد 1387 - 14:27
2
موافقم مخالفم
 

یه شاهکار دیگه از دارابونت

واقعا عالی بود

پایان فیلم با اون موسیقی فوق العاده یکی از فراموش نشدنی ترین صحنه های سینمایی رو رقم زد

yunax
پنجشنبه 7 شهريور 1387 - 16:54
-1
موافقم مخالفم
 

دوست عزیز آقای کاوه گرگین فرد گفته اند که فیلم مه در مقام مقایسه از دالان سبز و شاوشنگ ضعیف تره. در جواب باید بگویم فیلم دالان سبز به نظر من (و بسیاری از منتقدان سینمایی) یک افتضاح بزرگ در کارنامه ی فرانک دارابونت محسوب میشود و البته من از یک تماشاگر معمولی سینما که احتمالاً تحت تاثیر احساسات گرایی فیلم دالان سبز قرار گرفته اند انتظاری بیش از این ندارم.

yunax
جمعه 8 شهريور 1387 - 15:40
0
موافقم مخالفم
 

من دو تا نظر دادم که نظر اول که اصل کار بود رو تو لیست نظرات نمیبینم. با این کار شما ثابت کردید که سانسور و تفتیش عقاید در سایت شما حرف اول رو میزنه. من بر اساس اعتقادات خودم و همچنین چیزهایی که از این اثر بزرگ فهمیدم نظرم رو توی این صفحه قرار دادم و اگه قراره نظر من در این صفحه قرار نگیره، نظر و دیدگاه نقطه ی مخالف من یعنی کسانی مانند "محمد حسن" رو نیز نباید توی نظرات بگذارید. یک بار دیگه از شما میخواهم نظر اول من رو توی این صفحه قرار بدین و اگه این کار رو نمیکنید دلیلش رو به طور واضح بیان کنید.

- دوست عزیز، چندین و چند بار توضیح داده‌ایم که ما بنا بر شرایطی که داریم و برخی محدودیت‌ها نمی‌توانیم هر نظری را روی سایت قرار دهیم. خوشحال می‌شوم در صورت پافشاری شما با ای میل پاسخگوی شما باشم. از توجه شما به این سایت بسیار متشکرم.

 Vahid_Ghaderi@yahoo.com

میلاد
چهارشنبه 17 مهر 1387 - 6:15
2
موافقم مخالفم
 

فرانک دارابونت عزیز باز هم گل کاشت (به نظر من).واقعا پایان غافلگیر کننده ای داشت.همینطور موسیقی فیلم خیلی به جا بود.واقعا حس رو به خوبی القا کرد.این فیلم جای بحث زیاد داره که اینجا نمیشه گفت.با تشکر از شما.موفق باشید.

رضا
شنبه 5 ارديبهشت 1388 - 11:52
5
موافقم مخالفم
 
<strong>دستان نجات بخش قدرت </strong>(نقد امیر جلالی بر فیلم <font color="#ff0000"><strong>مه</strong></font> ساخته فرانک دارابونت)

ترساندن، تهوع ایجاد کردن، زشتی ها را نمایاندن، توجه به ابعاد حیوانی در انسان، هنر نیست

مهرداد
شنبه 7 شهريور 1388 - 14:43
-2
موافقم مخالفم
 
<strong>دستان نجات بخش قدرت </strong>(نقد امیر جلالی بر فیلم <font color="#ff0000"><strong>مه</strong></font> ساخته فرانک دارابونت)

به نظر من مه واقعا فیلم محشری.من از سینمای وحشت خیلی بدم اما مه استثناس.بعضی از دوستان هم واقعا حرف مفت میزنن.ادم هر چیزی رو که با دین قاطی نمیکنه.

مهرداد
شنبه 7 شهريور 1388 - 14:43
-3
موافقم مخالفم
 
<strong>دستان نجات بخش قدرت </strong>(نقد امیر جلالی بر فیلم <font color="#ff0000"><strong>مه</strong></font> ساخته فرانک دارابونت)

به نظر من مه واقعا فیلم محشری.من از سینمای وحشت خیلی بدم اما مه استثناس.بعضی از دوستان هم واقعا حرف مفت میزنن.ادم هر چیزی رو که با دین قاطی نمیکنه.

مهران
شنبه 14 شهريور 1388 - 2:1
1
موافقم مخالفم
 
<strong>دستان نجات بخش قدرت </strong>(نقد امیر جلالی بر فیلم <font color="#ff0000"><strong>مه</strong></font> ساخته فرانک دارابونت)

به نظر من فیلم بی نظیری بود و من دارابونت رو قبلش اصلأ نمیشناختم و نمیدونستم چه جور کارگردانیه و هیچ فیلمی تا حالا ازش ندیده بودم.این فیلم ارزش چند بار دیدن رو داره ولی5 دقیقه آخرش ارزش هزاران بار دیدن رو بیشتر داره که متأسفانه نمی دونم چرا تلویزیون ایران سانسورش کرد.

اضافه کردن نظر جدید
:             
:        
:  
:       



استفاده از مطالب و عكس هاي سينماي ما فقط با ذكر منبع مجاز است | عكس هاي سايت سينماي ما داراي كد اختصاصي ديجيتالي است

كليه حقوق و امتيازات اين سايت متعلق به گروه مطبوعاتي سينماي ما و شركت`پارسیس است.

مجموعه سايت هاي ما : تهران ما ، مشهد ما ،  سينماي ما ، تئاترما ، خانواده ما ، اينترنت ما

 سينماي ما : صفحه اصلي :: اخبار :: سينماي جهان :: نقد فيلم :: جشنواره فيلم فجر :: گالري عكس :: سينما در سايت هاي ديگر :: موسسه هاي سينمايي :: تبليغات :: ارتباط با ما
Copyright 2005-2010, cinemaema.com