باشکوه اما توخالی (یادداشت تاد مک‌کارتی -ورایتی- بر فیلم الیزابت: عصر طلایی ترجمه خاطره آقائیان ) :: پايگاه خبری - تحليلی سينمای ما :: سينمای جهان
     صفحه‌اول     گزارش     گالري‌عكس     تبليغات     درباره‌ما     ارتباط‌ با ما     سينماي ما     
   
       شنبه 28 فروردين 1389 - 18:26         

                       



باشکوه اما توخالی (یادداشت تاد مک‌کارتی -ورایتی- بر فیلم الیزابت: عصر طلایی ترجمه خاطره آقائیان )

سینمای ما - «الیزابت: عصر طلایی» در واقع نمونه کمتر طلایی قسمت 1998 و پیشین خود است، بدون ایجاد هیچ‌گونه حس سرزندگی در بیننده از تماشای نقش کیت بلانشت در ادامه فیلم اول او که وی را به سوی ستاره شدن در سینما رهسپار نمود. از نظر بسیاری از منتقدین این فیلم تنها از روی اجبار به نمایش وجه آسیب‌پذیر و انسانی ملکه الیزابت پرداخته است. اما به همان اندازه که نسبت به فیلم کم توجه بوده‌اند در تجلیل از موسیقی سنگین و پیوسته آن تا حد بسیار اغراق‌آمیزی پیش رفته‌اند.
دیدگاه‌های انتقادآمیز بسیاری بر کم توجهی نسبت به قسمت‌های فراوانی از فیلم وجود دارد. اولین ایراد بر متن فیلمنامه وارد است. در مرکز داستان و با قرار دادن الیزابت در شرایط رویارویی با والتر رالی و علاقه‌مند شدنش به او و در پی آن ناکامی حاصل از این ارتباط علاوه بر این‌که به ملکه به چشم یک فرا انسان پرداخته نشده حتی از حد یک انسان معمولی هم کمتر انگاشته شده است. فیلمنامه‌نویسان این فیلم ویلیام نیکلسون و مایکل هیرتس- دومی برای اولین بار است که برای نگارش فیلمنامه‌ای دست به قلم می‌شود – نیز در بذله‌گویی‌های آب و تاب دارد و ظرافت‌های کلامی مورد انتظار در بهترین شرایط ناکام مانده‌اند، به گونه‌ای که همه آن‌ها را فدای نکات قابل قبول سیاسی در طرح داستانی، تضادهای سیاه و سفید میان کاتولیک‌ها به عنوان آدم بدهای داستان و پروتستان‌ها به عنوان آدم خوب‌های فیلم و مطالعات انعطاف‌ناپذیر تاریخی نموده‌اند.
داستان فیلم در سال 1585 و در بیست و هفتمین سال سلطنت ملکه الیزابت می‌گذرد، اگر فیلمنامه از بیان آن اجتناب ورزیده است. در حالی‌که ملکه باکره داستان 52 ساله است، کیت بلانشت چیزی نزدیک به 20 سال کوچک‌تر به نظر می‌رسد. در واقع بلانشت در نقش ملکه در سنی است که هر زنی بچه می‌زاید و به اندازه تمام ندیمه‌های خود جذاب و گیراست و البته همه آن‌ها در آن واحد نیز برای کسب رابطه عاشقانه با والتر رالی جسور و بی‌باک در تلاش‌اند. والتر رالی کسی است که ملکه را به پرداختن به داستان‌های لشکرکشی به دنیای جدید ترغیب می‌کند، جائی‌که بعدها پس از او آن را ویرجینیا می‌نامد و همواره از تقاضای ایجاد استقرار جدید انگلستان در آن‌جا حمایت به عمل می‌آورد.
حضور رالی ملکه را گیج نموده است اما چیزی بیش از همه ذهن ملکه بی‌ریای داستان را به خود مشغول کرده، در واقع وضعیت تهدیدآمیز کاتولیک‌هاست که توسط عموزاده ملکه الیزابت، مری استیوارت (سامانتا مورتون) حمایت می‌شوند. از آن سو شوهرخواهر پیشین الیزابت شاه فیلیپ دوم (جوردی مولا) است، کسی که با قطع کردن بیش از نیمی از درختان اسپانیا و به منظور تهاجم به انگلستان قصد ساختن ناوگان عظیمی را در سر می‌پروراند.
گیاهان هرز داستان، کاتولیک‌های ناشناس و خائنی هستند که رویای به قتل رساندن ملکه را در سر دارند و با پشتیبانی و حمایت مری و فیلیپ همواره در حال رشد و نمو هستند و البته دست آخر اقدام رالی نیز مهر تاییدی بر همه آن‌هاست. مری و فیلیپ به طور همزمان قصد حمله به انگلستان را دارند اما چیزی که بیش از همه ملکه را آزار می‌دهد مسئله‌ی رابطه رالی و دوست و همدم او، بِسِ زیباست (اَبی کورنیش). الیزابت هم هر دوی آن‌ها را برای مدتی از خود دور می‌کند. هوشمندی و کنجکاوی‌های الیزابت هم مستعد شرایط دلهره‌آوری است. او در گفت و گوهای اضطراب‌آور خود از حد اعتدال پا را فراتر می‌گذارد، "من از همه این همیشه تحت کنترل بودن‌ها بیزارم." و حتی پیش از این‌که عاجزانه از رالی بخواهد تا محبت بیشتری نسبت به او داشته باشد، خطاب به او می‌گوید: "آیا می‌شود که در آن دنیا من معشوقه تو گردم؟!" ملکه همچنین تا حدی به طالع‌بینی هم معتقد است و مرتباً و حتی بیش از حد توانِ کارشناس مسائل سیاسی دربار( دیوید ترلفال بانمک) از او می‌خواهد که مورد نتیجه و آخر و عاقبت رویدادها به او اطمینان دهد. نقشه‌های توطئه‌گران داستان نیز در موقع خود خنثی می‌شود. مری در نهایت حیرت ملکه سربریده می‌شود و اسپانیایی‌ها در نزدیکی ساحل تاماس از پیشروی بازداشته می‌شوند و در پایان تمام شکست‌خوردگان پشت سر هم ردیف می‌شوند.
روی هم رفته شرح وقایع داستان نگاه کوته‌بینانه‌ای نسبت به تاریخ دارند و شتابزدگی در پیش رفتن از یک رویداد آشوب‌گرانه به سوی دیگر، در ایجاد فرصت‌های لازم برای شرح جلوه‌های مهم این حوادث دچار کمبودهایی شده است. این‌جاست که هیچ دیدگاهی بیش از آن‌که ملکه الیزابت هم یک انسان عادی و آسیب‌پذیر است وجود ندارد و البته این اصلاً کفایت نمی‌کند.
و اما بلانشت برای این فیلم در حکم یک منجی ست به گونه‌ای که حتی زمانی‌که در ایفای نقش‌اش حرفی می‌زند یا عملی انجام می‌دهد از نظر شما پذیرفته نیست یا مرتکب عملی می‌شود که به گمان شما نباید این‌گونه رفتار می‌کرد نیز باز هم چشم‌گیر و شایان توجه است. شخصیت الیزابت نیز آن‌چنان جاندار و زنده است که برای توصیف آن نیازی به هیچ‌گونه توصیف اضافی نیست. بهترین لحظات زمانی شکل گرفته‌اند که او در عین بی‌اعتنایی، بدون هیچ توجهی به رسومات ردیف شده از بالا به پایین و یا با بیان اشتیاقی معقول در حال اداره دربار داد و ستد با درباریان است. موهای ژولیده و پوشش کلایو اوون در نقش رالی نیز نشان‌دهنده کمال نمایش‌های ماجراجویانه هالیوود در دهه‌های 40 و 30 است. جفری راش هم به خوبی توانسته است به شخصیت اصلی نزدیک‌ترین مشاور ملکه الیزابت، سر فرانسیس والسینگهام، نزدیک شود. کورنیش نیز نمونه خیلی خوبی از یک زیباروی درباری ست. در حالی‌که مورتون زمانی‌که با حالتی عصبی در انتظار شنیدن خبر کشته شدن الیزابت است، لحظه‌ای هولناک را سپری می‌کند و البته مادامی‌که از نجات یافتن دختر عمویش آگاه می‌شود می‌داند که هم‌اکنون این خود اوست که بخاطر خیانتش در آستانه دستگیری است. تمام انتظارات امیدوارنه‌اش مبدل به بطلان و یاسی عاطفی می‌گردد. در این لحظه شما می‌توانید شاهد نفس‌های پایانی زندگی او باشید.
بیشتر هزینه تولید فیلم صرف حوزه‌های طراحی لباس ، طراحی صحنه، گریم و آرایش موها شده است و کم‌ترین توجه‌ها متوجه بخش موسیقی فیلم شده است که آن‌چنان پیوسته اجرا می‌شوند که شنونده را به بدترین شیوه‌های امروزی آزار می‌دهد.




به روز شده در : دوشنبه 3 تير 1387 - 14:47

_pgprintthis |_pgsendthis |

نظرات

ماندانا محمدی
چهارشنبه 5 تير 1387 - 16:34
0
موافقم مخالفم
 

از خیلی ها شنیدم که الیزابت فیلم ضعیفیه. اما من از فیلم خوشم اومد. چرا که دیگر کسی به سراغ ساخت اینگونه فیلمها نمی رود. الیزابت هم طراحی صحنه عالی داشت وهم بازی های خیلی خوبی.

فرزاد
چهارشنبه 5 تير 1387 - 17:9
1
موافقم مخالفم
 

الیزابت : دوره طلایی را دوست ندارم. چون تاریخ را تحریف می کند و به خورد تماشاگر می دهد. آنچه که ما خوانده ایم الیزابت این آدمی نیست که فیلم نشانمان می دهد. الیزابت زنی بوده بی رحم و خونریز که بخاطر تاج و تختش خونها می ریزد. اما اینجا زنی است خندان و بذله گو و مهربان. این سینمایی نیست که من دوست دارم.

پدرام تجریشی
پنجشنبه 6 تير 1387 - 18:9
0
موافقم مخالفم
 

برعکس من الیزابت رو خیلی دوست دارم(منظورم فیلمشه. لطفا برداشت بد نکنید). این از توانایی های یک فیلمساز است که دروغ هایش را هم به شکل دلپذیری به خورد تماشاگر بدهد. الیزابت:عصر طلایی به کارگردانی شکار کاپور این کار را می کند . تماشاگر شاید متوجه دروغ های تاریخی و تحریف تاریخ از سوی سازندگان فیلم باشد اما از تماشای فیلم لذت می برد و این به نظر من یعنی سینما. غربی ها خیلی راحت دروغ هایشان را به ما تحمیل می کنند و ما لذت هم می بریم. چون سینما مال آنهاست. ضمنا کیت بلنشت و سامانتا مورتون معرکه اند. طراحی صحنه و لباس هم که جای خود دارد.

مونا
شنبه 8 تير 1387 - 15:5
-1
موافقم مخالفم
 

الیزابت فیلم خوبی. این فیلم رو که نباید با فیلمی مثل مردی برای تمام فصول مقایسه کرد.

ساسان
سه‌شنبه 11 تير 1387 - 17:4
0
موافقم مخالفم
 

من کاری به دروغ یا راست بودن فیلم ندارم. من از فیلم خوشم اومد. بازی کیت بلنشت عالی بود.

پوپه میثاقی
پنجشنبه 13 تير 1387 - 17:13
0
موافقم مخالفم
 

من فکر می کنم یکی از دلایل اینکه الیزابت از سوی منتقدان تحویل گرفته نشد این باشه که شکارکاپور کارگردان فیلم هندی باشه. من مطمئنم که اگر اروپایی بود این برخورد بد با فیلم نمیشد. در حالیکه من کاپور رو قیلمسازی می بینم که به تاریخ انگلستان علاقه زیادی نشون میده و کارش هم خیلی خوب بوده.

پانته آ ایرانی نژاد
يکشنبه 16 تير 1387 - 15:18
1
موافقم مخالفم
 

من همیشه عاشق اون سری فیلمها و داستانهایی بودم که زن داستان یا فیلم آدم مقتدری باشه. همیشه از همون زمان بچگی از زن های بدبخت که به قول معرو اشکشون پس مشکشون بدم می اومد. +معملا تلویزیون رواج دهنده چنین شخصیت هایی ست و در سینمای ایران هم این روزها زیاد شاهد چنین زنانی هستیم. اما ملکه الیزابت از اتن دسته زنهایی ست که به راحتی مردها را مقهور و مغلوب خود می کند. البته با بازی زیبای کیت بلانشت صاحب جذابیت های زنانه هم هست. شاید بگویید که خوب از یک ملکه و شاه انتظاری بیش از این نمی توان داشت. اما به یاد داشته باشید که فیلم های زیادی با محوریت یک ملکه ساخته شده. بعد "ملکه" با بازی عالی هلن میرن ، الیزابت دومین فیلمی ست که ملکه را شخصی مقتدر و دارای یک روحیه و شخیت قوی معرفی می کند. بیشتر فیلمهای با چنین موضوعاتی فقط این چنین آدمهایی را ستمگر و جبار نشان می داده اند. خلاصه کلام اینکه ملکه الیزابت زنی بوده سیاستمدار که تاریخ انگلستان مدیون اوست. و چه زیبا شکار کاپور و کیت بلنشت این مساله را نشانمان می دهند. ای کاش ما هم در سینمایمان بزرگانمان را بزرگ نشان می دادیم.

فرخ رو پارسای
پنجشنبه 20 تير 1387 - 15:47
0
موافقم مخالفم
 

به نظرم الیزابت درباره انسانهای قدرتمند است. معمولا ما همه از انسانهای صاحب قدرت خوشمان بیاید . ملکه الیزابت تنها یکی از آنهاست.

سانا
پنجشنبه 20 تير 1387 - 18:28
-1
موافقم مخالفم
 

فیلمهای تاریخی طرفداران خاص خودشون رو داره. من که اهل اینجور فیلمها نیستم.

محمدرضا
دوشنبه 31 تير 1387 - 14:41
-1
موافقم مخالفم
 

الیزابت بخاطر بازی بسیار خوب دیدنی بلانشت هم که شده باید دید.

هما مجد
سه‌شنبه 1 مرداد 1387 - 15:10
0
موافقم مخالفم
 

خاطره آقاییان

با این تیتری که زدی مخالفم. باشکوه اما چرا تو خالی؟ اصلا اینطور نیست. الیزابت اگه شاهکار نیست اما فیلم بدی هم نیست. من از تماشای این فیلم لذت بردم.

نادیا
شنبه 12 مرداد 1387 - 14:36
0
موافقم مخالفم
 

این فیلم الیزابت فقط و فقط برای کیت بلانشت ساخته شده و غیر.

شهرزاد
يکشنبه 13 مرداد 1387 - 13:58
-1
موافقم مخالفم
 

ملکه الیزابت در انگلستان یک اسطوره هست. پس بی دلیل نیست که نگاه اونها به این شخص اینقدر توام با ستایش باشه. الیزابت نقش مهمی در تاریخ انگاستان و امپراتوری شدن این کشور داره. الیزابت سمبل استعمارگر پیر انگلستانه. ای کاش ما هم همین نگاه رو بزرگان سیاسیمون داشتیم و اینقدر بسته و سیایس فکر نمی کردیم . کمی منصف بودیم.

مریم
چهارشنبه 30 مرداد 1387 - 18:4
0
موافقم مخالفم
 

وای من که موقع دیدن اینجور فیلمها غش می کنم. چه لباسهای خوشکلی. کیت بلانشت با این لباسها چه شکوه و عظمتی داره. سامانتا مورتون هم خیلی خوشکله و هم لباسهاش بی نظیره. رنگها توی این فیلم غوغا می کنن. خلاصه اینکه من نه یک دل نه صد دل عشق لباسهای "الیزابت:عصر طلایی" شدم. عالی بود. لباس توی زندگی خیلی مهمه.

نازی
يکشنبه 15 دي 1387 - 17:1
1
موافقم مخالفم
 
<strong>باشکوه اما توخالی </strong>(یادداشت تاد مک&zwnj;کارتی -ورایتی- بر فیلم <font color="#ff0000">الیزابت: عصر طلایی </font>ترجمه خاطره آقائیان )

بلانشت مثل همیشه عالیه.

نيايش
يکشنبه 11 اسفند 1387 - 17:49
0
موافقم مخالفم
 
<strong>باشکوه اما توخالی </strong>(یادداشت تاد مک&zwnj;کارتی -ورایتی- بر فیلم <font color="#ff0000">الیزابت: عصر طلایی </font>ترجمه خاطره آقائیان )

سلام

من خیلی دلم می خواهد از سرنوشت فرزندان هنری 8 و کاترین آراگون باخبر شوم اگر چیزی می دانید ممنون می شوم کمکم کنید.

اضافه کردن نظر جدید
:             
:        
:  
:       




           

استفاده از مطالب و عكس هاي سينماي ما فقط با ذكر منبع مجاز است | عكس هاي سايت سينماي ما داراي كد اختصاصي ديجيتالي است

كليه حقوق و امتيازات اين سايت متعلق به گروه مطبوعاتي سينماي ما و شركت پويشگران اطلاع رساني تهران ما  است.

مجموعه سايت هاي ما : تهران ما ، مشهد ما ،  سينماي ما ، تئاترما ، خانواده ما ، اينترنت ما

 سينماي ما : صفحه اصلي :: اخبار :: سينماي جهان :: نقد فيلم :: جشنواره فيلم فجر :: گالري عكس :: سينما در سايت هاي ديگر :: موسسه هاي سينمايي :: تبليغات :: ارتباط با ما
Copyright 2005-2007, cinemaema.com